Benieuwd naar wat je in juni in je tuin kunt doen? Wij hebben een aantal tuinklussen voor deze maand op een rij gezet. Dit is de Tuinbags tuinkalender juni!
Juni rozenmaand
Juni wordt ook wel de zomermaand of rozenmaand genoemd aangezien de rozen in deze maand volop in bloei staan. Rond 21 juni hebben we op het noordelijk halfrond de langste dag van het jaar. Dan is het dus heerlijk lang licht. Zo kun je ook ’s avonds na je werk nog heerlijk lang in de tuin zitten. Of klussen natuurlijk!
Liever niet meer planten, wel onderhouden
Als het even kan, stel je het aanplanten uit tot het najaar. Het is nu eigenlijk te warm en het regent te weinig. Vooral onderhoud is in deze maand belangrijk. We zetten een aantal onderhoudstips voor je op een rij.
1. Haal oude bloemen & onkruid weg
Er staat deze maand veel in bloei. Om je bloeiers mooi te houden, is het belangrijk oude bloemen te weg te knippen. Zo kan alle energie gestoken worden in het aanmaken van weer nieuwe bloemen. Zo geniet je dus langer van al die bloemenpracht. Ook onkruid haal je regelmatig weg, zo geef je jouw planten de ruimte.
2. Controleer dagelijks op ongedierte
Zeker rozen zijn vatbaar voor bijvoorbeeld luis of andere ziekten. Wanneer je dagelijks even checkt op ongedierte kun je direct actie ondernemen. Gebruik hiervoor uiteraard wel alleen biologische bestrijdingsmiddelen.
3. Laat de grond niet uitdrogen
Het liefst sproei je 1x per week ’s avonds een uur. Dit is beter dan dat je iedere dag kort sproeit. Sproei wel alleen als de grond echt droog is. Het bovenste laagje grond mag droog zijn, mits het eronder nog maar vochtig is. Een laag cacaodoppen of houtsnippers helpt goed tegen het uitdrogen van de grond. Ook fijn, het houdt onkruid en katten weg uit je tuin! Let wel op dat potten die in de volle zon staan iedere dag water krijgen. Deze planten kunnen geen reserves opbouwen zoals planten in de volle grond.
4. Snoeien van hagen & vaste planten
Na de langste dag van het jaar krijgen veel hagen (vooral bladverliezende soorten) nog een groeispurt. Snoei ze dus liefst rond 21 juni. Ze maken dan snel nieuw blad aan en groeien weer dicht. Ook veel vaste planten zoals de geranium en kattenkruid kun je nu snoeien, dan bloeien ze nog een keer. Bemest ze meteen na het snoeien met compost dan bloeien ze nog mooier. Het algemene advies geldt wel: snoei niet in de volle zon! Uiteraard kun je jouw snoeiafval laten ophalen door Tuinbags.
5. Uitdunnen van fruitbomen
Fruitbomen zoals een appelboom kun je uitdunnen om de oogst te bevorderen. Knip in ieder geval altijd de niet goed ontwikkelde vruchten weg. Daarna kun je zien of er nog een overschot aan vruchten is. Een gemiddelde hoogstam fruitboom bevat zo’n 100 vruchten. Zo’n 10 cm tussen de vruchten is optimaal. Zo kunnen ze zich goed ontwikkelen.
Tot zover deze tuinkalender juni. Meer maandelijkse tuintips? Bekijk ook onze tuintips voor mei.